Vad är empanadas?

Är du inte bekant med vad empanadas är för något? Då ska vi nu berätta det för dig. Empanadas är en typ av bröd med fyllning som är mycket populärt i Spanien, Portugal och delar av Latinamerika. I Galicien och Portugal brukar denna fyllning i de flesta fall bestå av tonfisk, sardiner, chorizo, torsk eller fläsk. Dess namn kommer från verbet ”empanar”, ett spanskt och portugisiskt verb som betyder ”panera” eller ”bröa.” Empanadas utseende kan variera beroende på vilken del av världen det rör sig om. När det gäller Spanien är dessa bröd i de flesta fall stora och runda. I Portugal och Latinamerika brukar de i sin tur vara mindre och halvrunda. Oavsett vilken av dessa typer du föredrar finner du båda delarna hos oss.

Det är ingen som med säkerhet vet var dessa bröd har sitt ursprung någonstans. En teori är att de har sitt ursprung i det arabiska köket, detta i form av rätterna fatayer och moajanat. Dessa rätter kom till Spanien under den arabiska erövringen som pågick mellan 711–718. Här tror den sedan ha utvecklats till det som vi idag kallar för empanada.

Du finner oss i centrala Stockholm

Du finner vår restaurang i centrala Stockholm. Du är varmt välkommen att titta förbi för en utsökt empanada eller någon av de andra maträtter vi serverar. Vi ser fram emot att få ta emot dig som kund!

Vi har varit verksamma sedan 2022

Vår restaurang öppnade sina portar 2022. Innan starten av företaget har vi dock mångårig erfarenhet av branschen. Denna erfarenhet tillsammans med vår kunskap och utbildning gör att vi kan förse dig med den utsökta mat vi kan. Varmt välkommen till oss för att njuta av utsökt mat!